Eerste verslagen op de nieuwe Arendsoog-website
Door onze scrabbleclub waait een vernieuwend windje, zie verslag van de nieuwe speellocatie. Ook de website is vernieuwd! Onderstaande wedstrijden worden dit keer door een extern persoon verslagen.
Nieuwe speellocatie in gebruik genomen!
De afgelopen tijd hoorden wij steeds meer mensen die met Arendsoog liever weer in Amsterdam zouden spelen. Immers, de speellocatie van de HandbalVereniging Zaandam op het Sportpark Jagersveld te Zaandam is weel heel excentrisch gelegen en vergt een lange reistijd. Enkele leden van onze club is het gelukt om een nieuwe speelruimte te vinden, die vlakbij treinstation Muiderpoort te Amsterdam ligt. Voor Arendsoog een uitkomst. Prima werk, mensen!
Op 8 februari werd de interne competitie voortgezet in een vergaderzaaltje in buurtcentrum Oosterpark aan de Derde Oosterparkstraat nr 159. Een uitstekende ruimte, waarin we wel een mens of 20 kwijt kunnen. Eventueel kan een nevenvertrek als extra ruimte dienen. Voor koffie en thee hoeft u niet veel te betalen. Iets anders drinken? Ook dat kan (door de avondbeheerder) geregeld worden. Op de scrabblepartij waren 8 mensen afgekomen, die hun gezamenlijke inspanningen met hulp van de computer tot boven 1000 punten zagen stijgen! Twan Swenker was spelleider en niet-meespelend jurylid. Dat bevorderde een vlotte afwikkeling van de partij, die binnen 2,5 uur gespeeld was. Uw verslaggever bleek redelijk op dreef, behoudens onnodige missers als ‘chevet’ en ‘biovis’’ en nog een beurtscore van … 5 punten (dat is weer iets anders dan een nulscore, zal Francisca Gulli gedacht hebben en maakte een beurtscore van 3 pt).
Memorabele woorden waren ‘goudmark’ en ‘azing’. Wie als enige een beurtzet doet die gelijk is aan de hoogste score van de computer, haalt een zg. ‘solo’. Normaliter ontvangt zij/hij een chocolaatje, maar die waren helaas niet meeverhuisd met de overige clubscrabblebenodigdheden. Uw reporter was de enige die op deze speelavond in enkele solozetten slaagde, maar zijn spel beloofde niet zoveel goeds voor de partij van 15 febr j.l. in België, zie nakomend verslag. Er werden 4 scrabbles gelegd en de eindscore was 1044 punten. Joscio Meisl had 833 en werd 3e, Prateeksha Bouma had er 861 en uw reporter eindigde op 929. Carla Adelaar, die een goede seizoensstart had, is in de competitie inmiddels door Prateeksha achterhaald. Dat belooft nog een spannend vervolg in ons nieuwe honk!
Interregionaal Kampioenschap te Oosterzele 16-2-2008
Wist u dat de Nederlandse scrabbelaars ook in de Vlaamse competitie meespelen? Het mekka voor de Nederlandstalige scrabbelaar. Een leergierige Ollander kan veel van de zuiderburen opsteken. Heeft daar kennelijk een lange reis (2,5 uur) voor over. De meeste scrabblewedstrijden duren zo’n 3 uur! Afijn, de Vlaamse speelkalender kent ook enkele losse wedstrijden. De Vlaamse Bond heeft het Nederlandstalig scrabblegebied in zes regio’s opgedeeld. Elke regio speelde onlangs een eigen kampioenschap. De winnaars, aangevuld met hoog geklasseerde competitiespelers, kwamen op 16-2 j.l. in Oosterzele-Vlaanderen bij elkaar om uit te maken welke van de 6 regio’s zich de sterkste mocht noemen. De 74 spelers maakten er een spetterende partij van. Wat te denken van 6 scrabbles in de eerste 7 beurten? Halverwege de match hadden we al meer dan 800 punten! Niet zo vreemd, dat wij op een ongekende 1271 punten eindigden.
Er vielen vreemde woorden op te tekenen. Alleen al het openingswoord ‘gesjmad’ (van het werkwoord ‘sjmadden’!!= ‘dopen’ in relatie tot christendom) deed de wenkbrauwen fronsen. Sommige waren al tot wanhoop gedreven na de 2e beurt, want zij konden ook ‘snoozend’ (van werkwoord ‘snoozen’!) niet vinden! De Dikke Van Dale, ons enige toegestane naslagwerk dat je overigens niet tijdens wedstrijden mag gebruiken, wordt steeds internationaler! Ook ‘gemonkt’ en de scrabble ‘beheinen’ (4x woordwaarde, een scrabble van 102 pt) waren niet gekend. De scrabble met 9x woordwaarde’’raspster’ was goed voor 194 punten en werd maar door 2 spelers opgemerkt! Zodat de gelukkigen al na 5 beurten bijna 500 punten hadden vergaard, pfff…! De Vlaming Omer Van Hoecke is de recente partijen onverslaanbaar en was niet alleen bij de pauze de beste. Maar dat telde helaas niet voor de organisatie. Het ging erom welke 7 spelers per regio het beste gezamenlijke resultaat hadden. Oost-Vlaanderen, met genoemde Omer, was een klasse apart. Regio Nederland werd ‘slechts’ 5e van de 6, waar het in 2007 nog op de 3e stek eindigde. Individueel was Carla 27e en Prateeksha 52e en zij waren daar niet zo tevreden mee. De organisatie verliep echter soepel in deze gezellige, ‘verbroederende’ match!
Zilveren Alphabeten organiseren duplicatescrabble!
De Alphabeten uit Alphen aan de Rijn noemen zich de oudste scrabbleclub van Nederland. Dat zou best weleens waar kunnen zijn!
Bijna 26 jaar geleden namelijk organiseerde een groepje mensen o.l.v. van de heer Paats in kerkzaal De Bron een scrabbletoernooi. Dat was zo’n succes dat een kwart eeuw geleden De Alphabeten werd opgericht, met als thuisbasis zaal De Ridder aan de Concertweg. Andries Paats was andermaal van de partij om na het jubileumspel van 23 febr. j.l. de prijzen uit te reiken. In 2 categorieën, te weten ‘beloften’ en ‘professionals’, 6 gelukkigen per categorie. Met dat verschil dat er nu werd gescrabbeld volgens de duplicatemethode i.p.v. het in Nederland gebruikelijke puntenscrabble (met z’n tweeën tegenover elkaar aan een speelbord). Het was de eerste keer dat de Alphense club een dergelijk toernooi organiseerde. Er was voor aanvang van de partij wat vertraging. Organiseren van een duplicatepartij kost meer tijd dan we dachten, zodat we een half uur later (om 14 uur) begonnen. Ook moesten de juryleden nog wat op elkaar inspelen. Gaandeweg de partij ging het beter en sneller. Net als bij het 4e lustrum van De Alphabeten deed de club een optreden in dichtvorm, waarin scrabble en de clubhistorie voor de bindende elementen zorgden. Het optreden van de dames o.l.v. Ien Roos oogstte veel bijval! Bis! We want more…!
Vooraf stond de koffie met cake al klaar en waren de sponsorprijzen al klaargezet (meest in scrabblesfeer: spellen en woordenboeken). Voor alle deelnemers was er een speciale ‘jubileum’-multifunctionele ijskrabber/parkeerschijf op iedere speeltafel gelegd, ook geschikt voor niet-autobezitters. De spelersopkomst was ronduit uitstekend te noemen. Spelleidster Ineke Wilmink schotelde de zaal een niet al te gemakkelijk spel voor. Al in beurt 2 gingen alle letters weg voor 4x woordwaarde met het nauwelijks gekende ‘doekoens’ (helaas door uw verslaggever net te laat gezien…).
Er waren nogal wat spelers, die nog nooit volgens de duplicatevariant hadden gescrabbeld. Geen nood, Ineke gaf geduldig uitleg. Alleen…, die ‘rare woorden’…, de nieuwe spelers konden het maar moeilijk bevatten. En al die administratie… en de korte bedenktijd…, tja, deze scrabble-vorm is altijd wennen. Voor sommige van de 60 spelers een echte ‘sprong’ in het diepe. In de 6e beurt kwam ‘avenues’ op de (grote demonstratie)borden. ‘Waarom niet ‘evenals’?’ vroeg menigeen zich af, want dat woord was evenveel waard, maar spaarde een klinker, de U. In die beurt zag de computer tijdens de nacontrole van het spel een verbetering: ‘spanveer’ voor