Paasscrabble


De Paasscrabble in Tielt.

(Een stukje geschreven door Twan Swenker, jullie voorzitter)

Tegen tien uur togen vier leden van scrabbleclub Arendsoog zuidwaarts richting BelgiĆ« om deel te nemen aan de interclub te Tielt. Er was slecht weer voorspeld, maar af en toe scheen er een mager zonnetje en na een tussenstop kwamen we rond een uur aan in de kantine van het Reijnaart College, welke door de leden van Blanco Tielt was omgetoverd tot een gezellige spelzaal. De spelleider drukte iedereen op het hart vooral alle gsm’s uit te zetten om een herhaling van de interland te voorkomen.
En zo kon het spel om twee uur zijn aanvang nemen.

Het begon vrij rustig met TORSO’S, ik liet mij echter door de apostrof zand in de ogen strooien. In de volgende beurt kwam de eerste scrabble op het bord. Ik was zeer blij met mijn steriele en er zullen slechts weinige in de zaal zijn geweest die de betekenis van het gelegde ETIOLERE zullen kennen [(van plantendelen) lang uitgroeien door gebrek aan licht, al of niet leidend tot slapte, en al of niet gepaard gaand met gebrekkige chlorofylvorming]. In de derde beurt had ik zelf niet de MAZZEL de juiste plaats te hebben gevonden. De vierde beurt bracht LINACJE [lineaire deeltjesversneller] op het bord en omdat ik dit woord niet kende was ik al lang blij met het door mij gevonden lijne .De volgende scrabble liet niet snel op zich wachten. Mijn lijntje met de koplopers scheurde niet omdat dit slechts 2 punten minder opleverde dan het gelegde SCHOUDER. Vervolgens kwam het simpele WEBJE uit het zakje, wat door de meeste aanwezigen wel gevonden werd. Beurt zeven bracht de “plakker” DRAGEE op het scrabblebord. De eerste blanco volgde ras en hiermee werd dubbel aangebouwd, namelijk met STEM (wist ik veel dat schoudere een werkwoordsvorm is). En we gingen verder met het volgende plakkertje RUNT (met een T). En beurt tien leverde alweer een plakker op, te weten KNIELT.

Tijdens de pauze genoot iedereen van zijn “paashaas” en werd er volop gediscussieerd over de gelegde woorden en de gemiste kansen.
Jan de Ridder had slechts 2 punten laten liggen en ging dus ruim aan de leiding met 532 punten. Ik zelf was met mijn 407 punten en de daarbij horende 80ste plaats zeer tevreden.

Beurt elf bracht ROKBAND op het bord (met het door mij gelegde bondage hield ik redelijk de binding). In de twaalfde beurt werd voor de tweede keer een blanco getrokken en ik deed niet mee in de hype van het gelegde HYPET [via de media tot hype maken], waarbij het door mij gelegde poken beduidend minder punten opbracht. In ongeluksbeurt dertien had ik het geluk evenveel punten te verdienen als het gelegde HUWEND. Maar beurt veertien leverde een volkomen afzwaaier op. Het gelegde FLIKKEND was veel meer waard dan mijn en. De laatste scrabble van het spel kwam in beurt vijftien op het bord. ONGEGOED [onbemiddeld, arm] werd door velen niet opgemerkt.
De spelleider trok in de volgende beurt twee blancos en het gros legde daarmee de plakker exen, wat evenveel punten opleverde als het uiteindelijk gelegde AXON [uitloper van een zenuwcel die prikkels vanuit het zenuwcentrum geleidt]. In beurt zeventien bracht MAFT slechts vier punten meer op dan het door mij gevonden vaten. In de laatste twee beurten legde ik tweemaal de maximale score met VEE en QUORN, waardoor de eindscore 914 werd.

Omer van Hoecke haalde met een eindsprint Jan de Ridder in en liet ook de rest van het veld achter zich.
Door de gemiste scrabble zakte ik uiteindelijk naar de gedeelde 91ste plek.
Prateeksha Bouma hield de clubeer hoog met een gedeelde 13de plaats. Carla Adelaar bezette uiteindelijk een gedeelde 47ste stek en voor Francisca Gulli restte slechts de 147ste plaats, maar in de tombola werd dit een beetje verzoet door het winnen van een fraai scrabblespel.

Als club eindigden we op de 14de rang.

Als afsluiting van de dag zijn we heerlijk gaan eten en daarna hebben we Prateeksha uit gewuifd, die een weekeinde “frans” ging scrabbelen in Brussel.

De terugreis verliep iets minder voorspoedig, de “tamtam’ bracht ons via wat omwegen op de snelweg en omdat de verwarming van de auto nog steeds niet gerepareerd is kwamen we tegen elf uur enigszins verkleumd na een geslaagde interclub weer in Amsterdam aan.