Een weekend om te herhalen

Scrabbleweekend Wenduine

Vrijdagmiddag reed ik meteen na mijn werk richting België voor een weekendje scrabble.
Rond half drie checkte ik mij in aan de balie van hotel ”Villa Maritiem” in Wenduine.
Even de spullen gedumpt in mijn kamer en daarna op zoek naar een pinautomaat in het centrum van het dorp. Met een weer goed gevulde portemonnee kon ik met een gerust hart genieten van een heerlijk glas Leffe blond in een van de cafeetjes aan de boulevard.
Bij terugkomst in het hotel bleken er al wat meer scrabblelaars te zijn gearriveerd en werden we hartelijk ontvangen door Bertrand, die samen met Liliane en Jozef het weekend organiseerde. Het weekend had zij officiële aanvang met een kostelijk diner, welk muzikaal werd opgesierd door enkele Vlaamse en Nederlandse meezingers. Stipt half negen was het aanvangstijdstip van de eerste scrabblepartij en Bertrand had gekozen voor een partij met in elke beurt minimaal een blanco (voor zolang dit kon en het bleek tot en met de laatste beurt). De party startte met HANDY (mobieltje).In de volgende beurt de scrabble HEENREED, een solo van Alida Bakker. In beurt drie de soloscrabble OVERFIJN van Christine Naert. In beurt zes alweer de vierde scrabble met ZOMPNATS (doornat). In beurt zeven de volgende solo. Maria van Gastel legde NAGELKOP. Marie-Louise Blieck bracht in beurt 11 met ZITSLANG (slangachtige zak gevuld met korrels waar men op kan zitten) de volgende solo op het bord. In beurt 12 kwam RINGELS((gewestelijk) ring eieren die vlinders rondom een tak leggen )uit het zakje. COUVADE(gewoonte bij sommige volken dat de man en niet de vrouw het bed houdt wanneer de vrouw bevallen is of op bevallen staat) was de volgende vondst van de duplomaat©. De scrabblepartij werd opgeleukt met het zoeken naar de oplossing van een 15-letterwoord. Danielle Boerjan was de eerste die BESTUURSCOLLEGE zag. Uiteindelijk was na 16 beurten het maximum 1180 punten en werd de top drie gevormd door Tina Verdonckt (920), Alida Bakker (874) en Camille Vetsuipers (812). Ik zelf bezette plaats 19 met 559 punten. Reden om de avond met een heerlijk glas “Brugse Zot” af te sluiten.
Zaterdagochtend begon met een stevig ontbijt, waardoor wij allen gesterkt waren voor de volgende scrabblepartij, welke een “gewone” zou zijn. Ondanks dat 7 scrabbles, zijnde ZEEKRAB, GROTERDS ((m.n. in kindertaal) iem. die of iets dat groot van afmetingen is), ROEFELT (roffelen), ZENDENDEN (een solo van Tina Verdonckt), MANSENDE (met de mans rondgaan), BEKUIPEN (met kuipwerk omgeven, met een waterdichte betimmering afsluiten) en MASTVIS (zwaardvis). Verder had Tina Verdonckt nog een solo met EURO en Jan Tiek met RADIXJE ((rekenkunde) wortelgetal). Het 15-letterwoord was ditmaal KINDERPOSTZEGEL en werd gevonden door Alida Bakker. Het wedstrijdmaximum bedroeg 1172 punten en de top drie werd gevormd door Jan Tiek (888), Hort Ruyloft (887) en Jos van Rooijen (869). Ik zelf vond mij terug op de bescheiden plaats 23 met 559 punten.
Maar het puzzelen was nog niet afgelopen. Remi Mouton, de eigenaar van het Hotel had voor ons een puzzeltocht uitgezet in het naburige De Haan. Maar voor aleer we daaraan zouden beginnen een uitgebreide lunch. Ik vormde samen met Tina Verdonckt, Jozef Creyf en Gerard Dewilde het team “de kreeftjes”. Aan de hand van foto’s moest je namen van villa’s vinden. Letters uit deze namen vormden uiteindelijk het 19-letterwoord VAKANTIEHERINNERING. Ook moesten er nog een aantal cryptische omschrijvingen worden opgelost (Goya raakte verstrikt in deze Indische Mystiek: Yoga, het verblijf van je vader is voortreffelijk: Patent, gerecht van slechte kwaliteit: Snert, bloem om in het oog te houden: Iris, die knol slaat nooit op hol: Luipaard, verzet van niveau: Opstand, dat stopwoord is gelogen: Nietwaar, deze wind waait door je tikker: Hartstocht, bekijk het als een vroegere zwangerschap: Expositie, verkeert in bevroren staat: Ijsland, drank van brandweerman: Spuitwater en hier wonen de hofdames: Tuinhuis) die YPSILON HEIST als te vinden oplossing gaf. Voor de wiskundige geest was er nog een Tangrampuzzel. Al dit gepuzzel had onze eetlust zeker opgewekt, waardoor we genoten van het uitgebreide zeven-gangen-menu welke we ’s avonds voorgeschoteld kregen. Het menu was bevestigd aan een flesje balsamico-azijn en dit niet zonder reden zoals later zou blijken (Remi vertelde ons de volgende dag dat elk onderdeel van het menu meer of minder balsamico-azijn bevatte).
De avond werd op zeer amusante wijze afgesloten met een optreden van de cabaretier “Jan zonder Trees”. Door de vele bekende meezingers en het betrekken van het publiek in het optreden werd het een kostelijk avond, waarbij uitbundig werd gelachen.
Na een goede nachtrust was het alweer de laatste dag van ons weekend. Een goed ontbijt sterkte ons voor de laatste scrabblepartij en nu toverde Bertrand een alles af partij uit de hogen hoed. Maar liefst 12 scrabbles kwamen er op het bord, waaronder LUIVENDE (ten dele bedekken), HOOIENDE, MACAMBAS (vlindervis), HEFDAKJE, NEUSBEER, ENGENDE ((weinig gebruikt) nauwer maken), COPILOTE (een solo van Nana van den Bossche). REEUWTJE (verouderd) schuim op de lippen van een zieltogende
synoniem: doodszweet) en DROOGKAS (een solo van Camille Vetsuipers). Tina Verdonckt had in beurt 13 nog een solo met EDDYS en de partij werd afgesloten met WAX. Het 15-letterwoord was ditmaal STRIPLIEFHEBBER en werd wederom als eerste door Alida Bakker gevonden. Het maximum was ditmaal 1158 punten. De top drie werd gevormd door Camille Vetsuipers (889), Jan Tiek (873) en Hort Ruyloft (870). Ik zelf werd 19de met 673 punten.
Een meer dan uitgebreide lunch vormde de afsluiting van dit geslaagde scrabbleweekend.
De overall winnares werd Tina Verdonckt met een gemiddelde van 72,96% en versloeg daarmee nipt Jan Tiek (72,71%). Camille Vetsuipers werd derde met 71,05 %. Ik zelf eindigde op de 21ste plaats met 51,03 %. Bij de tombola viel het lot met een gratis verblijf voor twee personen op Tina Verdonckt. Ik mocht me verblijden met een fles rode wijn.
Ik wil Bertrand, Liliane en Jozef bij deze nogmaals bedanken voor het zeer geslaagde scrabbleweekend. Ook bedank ik Remi en het personeel van Villa Maritiem voor de voortreffelijke ontvangst.

Een weekend om te herhalen.